NYHETSARKIVET
6 dec 2017 14:45
Stim: EU-reglerna för Youtube och Facebook föråldrade
Visserligen har Stim inte haft samma problem som sin finska motsvarighet Teosto, som TV-Nyheterna skrev om igår, där Youtube släckte ner videor med finska artister efter bråk om licensavtal. Men det betyder inte att problem inte existerar.

- En viktig fråga i sammanhanget, vilket jag vet att Teosto också pratat om senaste tiden, är diskussionen om Transfer of Value och plattformarnas ansvar (som t ex Youtube och Facebook) för upphovsrättsligt skyddat material. Kortfattat så är EU-reglerna för plattformarna föråldrade och speglar inte dagens verklighet. Plattformarna kommer idag undan sitt upphovsrättsliga ansvar för det som konsumeras på deras tjänster, trots att de tjänar stora pengar på det. Lagstiftningen inom EU måste moderniseras så att upphovspersonerna kan få rimlig ersättning för de värden och vinster som deras prestationer bidrar till, säger Erik Åslin, Press and Public Affairs manager på Stim, till TV-Nyheterna.

Stim har avtal med Youtube, men direkt-licensierar sin repertoar internationellt via ICE, som är ett samarbete för gränsöverskridande licensiering och förvaltning av musikrättigheter internationell. Medan Spotify betalar upphovsrättsersättningar tillåts Youtubes och Googles plattformar, via gamla så kallade Safe Harbor-regler, komma undan detta.

Safe Harbor innebär ett undantag för dem som menar att man bara vidarebefordrar information och inte bär ansvar för innehållet.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561