NYHETSARKIVET
13 mar 2018 14:51
Gemensam strategi för att få igenom digital skatt inom EU
För tio år sedan var endast ett av de 20 största bolagen globalt ett tech-bolag. Idag är det nio av 20. 21 mars kommer EU-kommissionen att presentera förslag för hur internetjättar mer rättvist och effektivt ska kunna beskattas i den digitala ekonomin. TV-Nyheterna fanns igår med under en briefing där visserligen inget definitivt kunde sägas, men mycket mellan raderna.

Representanter från EU-kommissionen (inga namn får citeras) berättade om historik, strategi och idé. Om att man haft mandat från ledare över hela Europa att handla snabbt i frågan.

- Här finns en grupp stora bolag som befinner sig utanför skattereglerna - och det rör sig om stora pengar. De beskattningsregler vi har nu är föråldrade. Men vårt förslag innebär att vi kan beskatta de bolag som enbart har en digital närvaro, alltså ingen fysisk, i ett land. Det är viktigt att såväl lokala start-ups som globala jättar får samma förutsättningar, säger en representant från EU-kommissionen.

Man har jobbat nära OECD och ser i framtiden en global lösning med digital beskattning, men ett första steg sker nu inom EU och antagligen först med något vi kan kalla en digital service-skatt.
TV-Nyheterna frågar om streamingtjänster som Netflix kommer att påverkas av detta.

- Vi kan inte gå in i detalj på detta, men vi kan säga att det inte kommer att drabba de bolag som handlar med gods. Det handlar om plattformar där det pågår interaktion, bolag som tjänar pengar på annonsering, men inte bara om Google och The Big Four. Vi går mer och mer mot en digital ekonomi och vi kommer att gå i bräschen för detta med alla 28 medlemsstater involverade i en stabil och förutsägbar skattereform.

Exempel på hur det fungerar nu (och som man alltså vill förändra): En internationell biokedja med flera biografer i olika europeiska städer äger fastigheter, distribution och har anställda betalar skatt på inkomst. En videostreamingtjänst tillgänglig i EU där kunder boende i Europa betalar abonnemangsavgifter behöver inte betala skatt på vinster genererade inom EU.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561