NYHETSARKIVET
16 apr 2018 14:43
SVT:s vd Hanna Stjärne om regeringens remiss för finansiering
Förra veckan lämnade, som TV-Nyheterna berättat om, kulturminister Alice Bah Kuhnke över regeringens remiss om förslag på framtida finansiering av public service till Lagrådet. Så här skriver SVT:s vd Hanna Stjärne om förslaget:

"I stort är det ett genomtänkt och balanserat förslag som reformerar en teknikkopplad modell som tiden sprungit ifrån. Det viktigaste med en ny finansiering är att den säkrar public service oberoende i förhållande till politiken. Jag har tidigare sagt att jag är positiv till en förändring, men att det behövs förstärkningar av oberoendet och det finns med i förslaget idag. En förlängd tillståndsperiod (först 10 år och sedan 8 år) är en viktig markering av public service oberoende. Ytterligare en förstärkning av oberoendet hade varit att behålla Radiotjänst som ansvarig för insamlandet av avgiften, som en extra buffert mot staten, men det alternativet har regeringen tyvärr valt bort.

En teknikneutral modell där alla är med och finansierar public service ställer höga krav på SVT att fortsätta utveckla utbud, kanaler och tjänster för alla i Sverige – också för den snabbt växande grupp som framförallt tittar på SVT online. SVT:s vision är att bidra till att alla i Sverige ska bli mer nyfikna och insatta, oavsett hur man väljer att ta del av public service."
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561