NYHETSARKIVET
13 dec 2018 13:59
Överenskommelse i EU om nya copyright-regler
EU-kommissionen har, i samtal med EU-parlementet och EU-rådet, beslutat om nya copyright-regler inom Europa för det som kallas Digital Single Market. De nya reglerna kommer att göra det enklare för europeiska broadcaster att erbjuda eget innehåll för online-publik.

"Jag är mycket nöjd över att vi nått ännu en överenskommelse som för oss närmare en fungerande Digital Single Market. De uppdaterade broadcasting-reglerna är en stor del av pusslet. Denna regluatoriska förändning har potential att låsa upp en stor del broadcast-innehåll över gränserna, vilket är bra för de 41 procent av européerna som ser på tv online, men också de 20 miljoner EU-medborgare födda i ett annat EU-land än de nu bor i", säger Andrus Ansip, VP Digital Single Market, i en kommentar idag.

Den nya principen kallas Principle of the Country of Origin (COO), ett direktiv som ska främja licens-rättigheter för vissa program som broadcasters vill erbjuda på sin online-tjänst. Under direktivet ska rättighetshavare bli kompenserade. Överenskommelsen ska bekräftas under nästa vecka.

TV-Nyheterna återkommer med vad detta egentligen betyder för svenska broadcasters och rättighetshavare och har kontaktat svenska EU-huset för mer information.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561