NYHETSARKIVET
14 feb 2019 14:04
EU når uppgörelse för uppladdningsfilter och länkskatt
Under gårdagen nådde Europaparlamentet och Ministerrådet en uppgörelse vad gäller ny upphovsrättslagstiftning inom EU. En uppgörelse som inkluderar såväl de förslag som kallats länkskatt som uppladdningsfilter. Förslagen måste dock fortfarande röstas igenom i både parlamentet och ministerrådet.

"Den politiska överenskommelsen som nås idag kommer att anpassa upphovsrättsreglerna till dagens värld, där musikströmningstjänster, video on demand-plattformar, nyhetsaggregatörer och plattformar för användaruppladdat innehåll har blivit de viktigaste vägarna för tillgång till kreativa verk och pressartiklar", skriver EU-kommissionen bland annat.

En som inte kommer att rösta för är svenska Europaparlamentarikern Cecilia Wikström:

"EU behöver en modern upphovsrätt som bidrar till en väl fungerande digital inre marknad. Den måste fokuseras på att främja innovation och en möjlighet att handla också upphovsrättsskyddat material över gränserna i EU. En sådan lagstiftning måste naturligtvis garantera att upphovsmän uppbär ersättning för deras arbete. Tyvärr tyder mycket på att de förslag som nu förhandlats fram missar målet med en bred marginal", säger hon i en kommentar till uppgörelsen.

De bolag som drabbas hårdast om förslagen röstas igenom är Google News, Youtube och Facebook.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561