NYHETSARKIVET
9 maj 2019 12:15
Över halva EU:s kulturbudget går till film och tv
56 procent av EU:s stödprogram för kultur går till film och tv, bland annat till internationella samproduktioner, distributionsstöd och filmfestivaler. Alla svenska partier i EU-parlamentet, utom Centerpartiet, är emot fördelningen som de anser ger för mycket till film och tv på bekostnad av annan kultur.

Men branschens företrädare håller inte med. Eva Hamilton, styrelseordförande i Film&TV-Producenterna, säger till Kulturnytt att pengarna behövs:

"Jag är inte förvånad över att så stor del går till film och tv. Det finns ett massivt tryck från amerikanska producenter och distributörer som Netflix och Youtube. De håller på att tränga ut den europeiska film- och tv-produktionen. Är man angelägen om att behålla de europeiska språken och de europeiska kulturerna så är film och tv det absolut mest folkliga kulturslaget, som når flest människor."

Och Filminstitutets stridbara vd, Anna Serner, menar att "grundpremissen är helt fel. Istället för att prata om hur man borde fördela om så borde de kämpa för att fördela mer pengar!", skriver Kulturnytt.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561