NYHETSARKIVET
13 jun 2019 13:45
SVT presenterar strategi, lägger ner Korrespondenterna
I kölvattnet av propositionen för public service nya sändningstillstånd, presenterar nu SVT:s programdirektörer Lena Glaser och Jan Helin sin strategi för 2020. I en debattartikel i DN listar de en rad satsningar, men också några nedläggningar.

Som TV-Nyheterna tidigare berättat kommer en klimatkorrespondent att anställas för mer fokus på klimatförändringarna. Glaser och Helin skriver att även en tech-korrespondent tillförs utrikesredaktionen, "för att granska och berätta om teknikutvecklingen och de gigantiska techbolag som påverkar snart sagt varje aspekt av mänskligt liv". Samtidigt lägger SVT ned programmet Korrespondenterna och ersätter med mer veckoaktuella reportage i ett nytt program.

Lokaljournalistiken är en viktig punkt i regeringens proposition, främst med hänvisning till att public service ska täcka hela Sverige, men även ta hänsyn till kommersiella mediers möjligheter att verka lokalt. Glaser och Helin skriver att SVT kommer att satsa ytterligare på de 37 lokalredaktionerna med hjälp av Uppdrag gransknings grävande reportrar och i "samarbete med Sveriges lokaltidningar".

Programdirektörerna försäkrar att de stora samlande programformaten blir kvar, men att satsningar på smalare innehåll, även sådant producerat exklusivt för SVT Play, blir viktigare framöver.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561