NYHETSARKIVET
14 jun 2019 13:41
Gemensam och gratis streamingtjänst krävs, anser Eyevinns streamingexpert
"En gemensam gratis streamingtjänst med innehåll från programbolagen i Norden är vad som krävs för att stå pall mot de globala giganternas kapprustning", skriver Jonas Rydholm Birmé, streamingexpert på Eyevinn Technology, i en debattartikel i Dagens Media.

Ett utdrag ur artikeln lyder: "En användare här i Sverige har idag runt 12-14 appar och streamingtjänster att välja mellan och då är inte tv-operatörernas tilläggstjänster inräknade. Jag tror att kanalhusen i Sverige och Norden skulle tjäna på att samarbeta. Tänk om de skulle erbjuda en gemensam gratis streamingtjänst och användaren bara skulle behöva en app där allt finns samlat på samma ställe. Gratis för användaren på en annonsfinansierad affärsmodell för att inte inkräkta på den redan trånga marknaden av betaltjänster. Vi ser den här typen av samarbete runt om i Europa: BritBox i UK, NLziet i Nederländerna och Joyn i Tyskland. Varför inte Norden?"

När TV-Nyheterna citerade tv-veteranen Jan Schermans "Winter is coming" från TV-Dagen i maj, var även han inne på att nordiskt och svenskt samarbete är det enda som kan rädda de nordiska tv-tjänsterna när Apple, Disney, Amazon och Netflix ska konkurrera om premium-tv-marknaden i Europa. Men där Schermans förslag handlade om gemensamma stora produktioner av tv-serier och annat innehåll för den SVOD-marknad som de amerikanska jättarna verkar på, förespråkar Jonas Rydholm Birmé istället bygget av en aggregerad och gratis nordisk AVOD-tjänst. Det är dock inte reklamstreaming som hotas i första hand, utan betal-dito, så frågan är om en gratisapp med reklam, om aldrig så tekniskt avancerad, verkligen skulle hjälpa Norden att stå pall mot giganterna.

Hela Jonas Rydholm Birmés inlägg i debatten finns att läsa här:
https://www.dagensmedia.se/nyheter/experter-tyckare/starta-en-gemensam-och-gratis-streamingtjanst/.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561