NYHETSARKIVET
29 okt 2019 13:52
SVT Play anmäls för tredje gången till JK för dåligt barnskydd

Granskningsnämnden fäller SVT Play för att barn kunnat se Game of Thrones. Nu anmäls tjänsten för tredje gången till Justitiekanslern, som redan tidigare delat Granskningsnämndens bedömning att barnskyddet varit otillräckligt.

"SVT anser inte att tillgängliggörandet av programmet strider mot bestämmelsen om våldsskildringar", skriver programföretaget i ett yttrande. SVT menar dels att programmet är av sagokaraktär och att våldsskildringarna inte är realistiska, samt visas i korta klipp, dels att det barnskydd som programmet märkts med bör räcka. Men Granskningsnämnden håller alltså inte med:

"Det står dock klart att ett barn relativt enkelt kunde starta programmet genom att välja alternativet ”Spela programmet”. Vidare kunde PIN-koden avaktiveras om användaren rensade webbläsarens kakor eller historik, vilket innebär att ett aktiverat barnskydd gick att nollställa. PIN-koden var dessutom inaktiverad som standard samt behövde aktiveras av användaren och fungerade enbart i de webb-läsare och apparater där användaren hade aktiverat det."

Tidigare har SVT Play anmälts till JK för dåligt barnskydd för Gomorra och The Pacific. Även ett inslag i SVT:s Lokala Nyheter Stockholm fälls för osaklighet.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561