NYHETSARKIVET
20 nov 2019 13:56
Förvirring kring EU:s direktiv om Telias OTT-rättigheter kvarstår
Som TV-Nyheterna kunde avslöja i går ska EU godkänna den aktör, alternativt aktörer, som får köpa Telias kommande OTT-paket. Men den förvirring kring kriterierna för att utse en aktör kvarstår. Flera personer i branschen som vi talat med uttrycker oförståelse vad som menas. Dels vilka operatörer som ens kommer på frågan, eftersom enbart Viasat har stand alone-rättigheter inom OTT. Dessutom har EU i texten utsett MMS till att mäta vilka som kan tävla om rättigheterna.

MMS mäter, vad vi förstår, inte den typ av siffror som EU-kommissionen i de dokument som kallas Confidentiality Agreement, vill ha fram. "OTT stand alone rights with a share higher than (0-20%) in the most recent year" heter det att den eller de potentiella köparna ska ha. Men MMS mäter andelen tittartid, Andel av hushåll som har tillgång, samt Andel av totala utgifterna som hushållen har för SVOD.

Med denna luddiga beskrivning som, enligt en branschprofil, verkar skriven av någon som inte vet hur marknaden mäts, blir det svårt för Telia att hitta en aktör som uppfyller kriterierna på ett år. Då får de, enligt EU, ytterligare ett halvår på sig. Men sedan? Vi hoppas på ett klargörande inom kort.
TIPSA EN VÄN
Mathias Dahlström
redaktör TV-Nyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561