NYHETSARKIVET
10 mar 2022 13:43
Operatörer blockerar RT:s och Sputniks sajter i Sverige

Telia och Telenor är två av de operatörer som nu blockerar Russia Today och Sputnik News nyhetssajter. Detta efter att PTS gett klartecken efter EU-rådets beslut.

"Vi har tittat på om det står i strid med förordningen om åtgärder rörande en öppen internetanslutning. Det gör det inte eftersom det finns ett undantag som tillåter blockering om den krävs för att uppfylla krav från EU", säger Petter Örn, pressansvarig på Post- och Telestyrelsen, i Journalisten.

Sedan tidigare har även tv-kanalerna från Ryssland blockerats. Så här skrev PTS om detta tidigare i mars:

"Att blockera innehåll i nät kan stå i strid med nätneutralitetsförordningen. Detta regelverk tillåter dock blockering om den krävs t.ex. för att uppfylla kraven från EU. Den aktuella förordningen skapar ett sådant undantag."

På Telenor har de inte de ryska kanalerna i tv-utbudet, men bekräftar att man blockerar kundernas tillgång till webbsidorna:

- EU har beslutat om en rad sanktioner mot Ryssland som en följd av Rysslands militära aggression mot Ukraina. Dessa sanktioner måste genomföras av alla berörda företag och personer i EU/EES vilket inkluderar Telenor Sverige, Ownit och Vimla. Av Rådets förordning 2022/350 av den 1 mars 2022 framgår att vi i egenskap av internetleverantör är skyldiga att blockera åtkomsten till webbsidor som tillhandahålls av de ryska mediaföretagen Sputnik och Russia Today, säger Telenors presschef Boel Bengtsson till TV-Nyheterna.TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561