NYHETSARKIVET
10 mar 2022 13:44
Yle förbjuds publicera textade nyheter, SVT kommenterar

Den finska riksdagen förbjuder public service-bolaget Yle att publicera text utan medföljande video. Det skriver Journalisten. Lagen förväntas träda i kraft till sommaren efter kraftigt lobby-arbete av finska kommersiella medieaktörer.

I Sverige har det i omgångar framkommit kritik mot att SVT landat så starkt även i textade nyheter, detta då de inkräktar på kommersiell nyhetsbevakning.

- Som vi förstår det så är YLE fortfarande fria att publicera texter utan video vid till exempel snabba nyhetshändelser och några andra områden. Skrivningen i lagen är att artiklarna i huvudsak ska vara kopplade till video eller ljud, säger SVT:s strategichef Kristian Lindquist till TV-Nyheterna – och fortsätter:

- SVT jobbar redan på det sättet och är i framkant bland public service-bolagen när det kommer till att utveckla en videocentrisk nyhetssajt. Något vi inte minst märker i hur många som kontaktar oss för att lära sig hur vi arbetar med nyhetsvideo på nya sätt. Senaste veckorna har vi runt 2 miljoner videostarter per dag i nyhetstjänsten och vi fortsätter ständigt att utveckla det digitala videoberättandet.

TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561