NYHETSARKIVET
20 okt 2011 16:58
Mats Almgren: ”Till slut vill ingen betala för sina abonnemang”
De som arbetar på STOP är formellt anställda av Telenor Broadcast Holding AS, men representerar betal-TV-branschen i stort. Bland annat är Com Hem, Boxer och Canal Digital medlemmar i Sverige. Och det är just Canal Digitals svenska vd Mats Almgren som är en av de som har skrivit under brevet till Kulturdepartementet.

– Det här syftar till att förmå våra lagstiftare att ändra i lagen. För i dag är det helt lagligt så länge man inte tjänar pengar på det i något led.

TV-N: Vad innebär card sharing för TV-branschen?

– Drar man det till sin spets så bidrar det till att inköp av kanaler och program och produktioner av till exempel sport blir mycket dyrare. Priserna kommer att gå upp och till slut når man en punkt när ingen vill betala för sina TV-abonnemang. Dessutom finns det folk som tjänar massor med pengar på verksamhet som enligt polisen många gånger används i kriminella sammanhang. Alla seriösa aktörer i branschen har stora problem med card sharing oavsett distributionssätt, direkt eller indirekt.

TV-N: Vad har ni fått för reaktioner från politikerna?

– Vi var uppe hos kulturdepartementet nyligen där vi träffade tre politiker som var väldigt förstående och vår känsla efter mötet var att de förstod och ska engagera sig för att vi ska få till en förändring, dessa saker går dock inte alltid så fort som vi i branschen önskar. Vår enkla förhoppning är att politikerna ska förstå vikten av att det är ett stort problem för hela TV-branschen. Direkt för distributörerna och i förlängningen även för programbolagen. I andra Nordiska länder är det olagligt med innehav och man kan få dryga böter. Det är rimligt att de ska se likadant ut även i Sverige anser vi.

TV-N: Kan inte problematiken med card sharing bero på för höga priser från TV-operatörerna?

– Jo, visst kan det vara så. Problemet är bara att priserna bara kommer att bli högre om det fortsätter. För fortsätter ökningen måste man slå ut höga kostnader på de som faktiskt betalar.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561