NYHETSARKIVET
11 apr 2019 12:33
Ingen produktionsrabatt i regeringens vårbudget
Det har varit ett ämne för stark debatt de senaste åren, det att Sverige hamnat på efterkälken vad gäller inspelningar av tv och film. De flesta europeiska länder har infört produktionsincitament vilket gör det billigare att spela in. I regeringens vårbudget lyser dock fortfarande produktionsrabatten med sin frånvaro.

"Jag förutsätter att det kommer att hanteras under hösten. Jag skulle tycka det vore konstigt om man inte genomför något som det finns så stor enighet om. Det verkar finnas en stark politisk vilja bakom det här", var Filminstitutets vd Anna Serners kommentar i går.

Även TV4/C More är förvånade:

"Vi ser att länder i vårt närområde som har ett system med produktionsrabatter både har kunnat öka kvaliteten och förenkla produktion så att mer pengar läggs på att göra bra tv och film för tittarna, och dessutom attrahera stora internationella produktioner till sina länder", säger Åsa Sjöberg, innehållsdirektör till DN.

Kulturminister Amanda Lind säger till TT att hon ser behovet av jämlika förutsättningar mellan Sverige och Europa men ber att få återkomma till frågan i kommande budgetar.

I ett gemensamt debbattinlägg i SVD i december förra året hävdade film- och tv-branschen, med bland andra Eva Hamilton, Film & TV-producenterna, Casten Almqvist, TV4 och Hanna Stjärne, SVT, att rabatten skulle gagna Sveriges ekonomi:

"Vi menar att film- och tv-industrin behöver bli en del av näringspolitiken i Sverige på samma självklara sätt som i andra delar av världen. Skulle produktionsrabatter införas här skulle Sverige på allvar bli konkurrenskraftigt för stora film- och tv-inspelningar.”

Återstår att se om Magdalena Andersson delar branschens uppfattning.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561