NYHETSARKIVET
28 okt 2019 13:22
Casten Almqvist vill att SVT drar tillbaka förslaget om nyhetsblock
Knappt har riksdagen godkänt propositionen Ett modernt public service nära publiken förrän det hettar till. Och det handlar om nyheter och om att lämna utrymme för kommersiella konkurrenter. Eller inte? SVT:s planer för ett nytt nyhetsblock, som presenterades förra veckan, fick i alla fall Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist att gå i taket.

"TV4 anser att public service har ett självklart berättigande jämsides med de kommersiella medierna. Tillsammans axlar vi en viktig roll för att ge publiken oberoende nyheter ur olika perspektiv. Det är viktigt för en fungerande yttrandefrihet och demokrati. Det sista Sverige behöver är minskad mångfald i utbudet av nyheter. Därför är det märkligt att SVT, dagen efter att riksdagen fattat beslut om motsatsen, går ut med ett förslag som tvingar publiken att välja mellan nyhetssändningar och är helt tondöva för de konkurrensförutsättningar som råder. Vi förutsätter att de inser att det här blev fel och skyndsamt drar tillbaka förslaget", säger Casten Almqvist vd TV4 på egna hemsidan.

"TV4 och SVT har en lång tradition av att respektera tittarnas möjligheter att ta del av samhällsbärande program som nyheter och politiska utfrågningar. Den möjligheten hoppas jag att SVT vill fortsätta värna tillsammans med oss. Våra lokala nyheter är numera en del av vår rikssändning, så det vore mycket olyckligt och överraskande om SVT verkligen valde att flytta sin nyhetssändning, med en lokal start, och lägga den direkt mot vår huvudsändning kl. 22. Det skulle tvinga tittarna att välja mellan såväl lokalt innehåll som rikstäckande", säger Viveka Hansson programdirektör nyheter och samhälle TV4.TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561