NYHETSARKIVET
17 dec 2020 14:08
Sappa och Sydantenn: Från samarbetspartner till konkurrenter
Tvisten mellan Connect TV, som ägs av Sydantenn (och Operatörsklustret), och Sappa som TV-Nyheterna skrev om tidigare i veckan är egentligen en långdragen process. Och mer komplex än vad den vid första anblicken ger sken av att vara. Sappas första krav på revision kom för cirka ett år sedan. Då var det första gången på många år ett sådant krav anlände, enligt Sydantenn. Problemet är egentligen att Sappa och Sydantenn, sedan Operatörsklustret bildades, gått ifrån att vara samarbetspartner till konkurrenter. Och då gäller andra spelregler.

Men tillbaka. Till det tidigare kravet på revision. Ett krav som slutade med förlikning i tingsrätten i somras. En förlikning som dock kom med förbehåll om att revisorer skulle få tillgång de ännu inte fått. Och om så är fallet är det ju onekligen märkligt. Något tydligt svar får vi inte från Sydantenn, men kanske är det mer känsligt att släppa in revisorer från en konkurrent än från en samarbetspartner.

Tidigare var Sydantenn med att starta SPA, som sedan blev Sappa. Och efter många års samarbeten är de nu, i och med Operatörsklustrets bildande, konkurrenter. Så när Klustret nu skrivit egna avtal med TV4 och Allente (tidigare Viasat och Canal Digital), öppnas marknaden upp. Är det hotfullt för Sappa som nu riskerar att tappa intäkter?

Sydantenn/Connect TV har ansökt om anstånd till 22 januari 2021 att utveckla grunder för bestridandet. Kanske får vi tydligare svar då.

Kort historik: Sappa är en fortsättning av det som startade som Svensk Program agentur 1994. De var då en agent inom kabel-tv i Sverige. Fem år senare blev de Sappa och 2015 fullskalig leverantör av tv och bredband. Samma år sålde MTG sitt 50-procentiga ägande i Sappa till finska Anvia (för 135 miljoner kr) som sedan ägde hela bolaget. Anvia bytte sedan namn till Viria och 2018 sålde Viria vidare Sappa till Pamica 2, samt en grupp investerare.

Operatörsklustret är en sammanslutning av Sydantenn, Bjäre Kraft, Värnamo Energi och Köpings Kabel-TV. Och fler mindre aktörer är att vänta.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561