NYHETSARKIVET
11 aug 2021 13:28
Discovery om sommarens OS, tittandet och kritiken

Tre guld och sex silver. Det är vad Sverige fick med sig från sommarens OS i Tokyo. För Discoverys del handlade det om 3500 timmar direktsänd sport med succétittande på damernas fotbollslag, en del tekniskt strul och kritik, i alla fall i början. Så vilken är den övergripande känslan när det nu är över?

- Som alltid när man kliver ur OS-bubblan är det en tomhet men också en stolthet. Vi har producerat över 3500 timmar från OS i Tokyo och vi är väldigt nöjda med våra sändningar, alla medaljer, fantastiska experter, programledare och kommentatorer. Det har varit speciella omständigheter men det blev ett riktigt bra OS och vi har gett svenskarna möjlighet att följa varje tv-sänd minut på Kanal 5, Kanal 9 och discovery+, säger kommunikationschefen Jessica Linnman till TV-Nyheterna.

TVN: Det har varit klagomål på att svenska kommentatorer saknats ibland, kunde ni ha varit tydligare med vilka sändningar ni fokuserar på?

- Det är en utmaning att producera över 3500 timmar innehåll med många event samtidigt. Vi har försökt vara tydliga med vilka sändningar som har svensk kommentering och vilka som har engelsk kommentering men vi hade vissa problem med detta vid de digitala sändningarna. Problemen kunde lösas under spelens gång men självklart beklagar vi att vissa upplevde en otydlighet.

I snitt såg 1,6 miljoner svenskar OS-finalen mellan Sverige och Kanada på Kanal 5 och toppsiffran över 10 minuter låg på över 2 miljoner tittare. Dessutom var det, enligt Linnman, rekordmånga som tittade på sändningen på discovery+.

- Man kan verkligen konstatera att fotbollsdamerna har blivit ett riktigt publiklag. Även semifinalen drog över miljonen tittare liksom Armand Duplantis höjdhoppsguld. Det var också många som tittade när Daniel Ståhl tog guld (847 000) samt Sveriges kvartsfinal mot Japan (830 000). Vi har även slagit all time high i subscriptions samt att antalet digitala tittare på OS-finalen mellan Sverige och Kanada var den högsta siffran någonsin på discovery+. Vi är otroligt nöjda över att så många följt OS, både linjärt och digitalt, trots tidsskillnaden och det fantastiska vädret vi haft.

TVN: De tekniska problem det talats om, vad har ni lärt av detta?

- Det är alltid en utmaning att producera en sådan otrolig mängd liveinnehåll och leverera både linjärt och digitalt samtidigt men problemen som upplevdes under första delen av OS kunde lösas och självklart tar vi med oss den erfarenheten och den feedback vi har fått inför kommande live-event och nästa OS.

TVN: Full fart mot vinter-OS: Hur ligger ni i planeringen?

- Just nu får alla som jobbat med OS välförtjänt semester i ett par veckor men vi ligger bra till i planeringen och kommer snart presentera flera nyheter kopplade till vinter-OS i Peking, säger Linnman.

TIPSA EN VÄN
Dahlström Media AB
Kungsgatan 29, plan 4
111 30 Stockholm
info@tv-nyheterna.se
www.tv-nyheterna.se
Orgnr: 559329-2187